Biztonságtechnika

A beléptető

rendszer feladata, hogy nyilvántartsa az adott objektumon belüli mozgásokat, és korlátozza bizonyos dolgozói csoportok, vendégek, stb. mozgását térben és időben. A beléptetőt felépítő átjárók, ellenőrző pontok, és az őket összekötő adatgyűjtő vonalak biztosítják, hogy az adott vállalkozás alkalmazottainak, illetve a vállalkozással valamilyen kapcsolatban lévő külső személyek mozgásáról rendészeti szempontból kiértékelhető információk rögzítésre kerüljenek.

Az átjáró pontokon való áthaladási jogosultságok beállítása, karbantartása a rendészeti feladatokért felelős szervezet munkáját képezi. Ez a szervezet adja ki, illetve vonja vissza a belépésre jogosító ún. belépőkártyákat. A kártya egyik lényeges jellemzője, hogy tulajdonosának mozgásait a munkaidős adatfeldolgozáskor figyelembe kell-e venni, vagy nem; azaz az adatok csak a rendészeti adattárban tárolandók, vagy a munkaidő nyilvántartásban további kiértékelést igényelnek.

A munkaidő nyilvántartás szempontjából kiemelt szerepű átjáró pontokon az érzékelők mellett egy kiegészítő billentyűzet (opcionális) is található, amely az áthaladás regisztrálása mellett kiegészítő információk bevitelét is lehetővé teszi. Ennek segítségével szükség esetén minősíthetők mozgások, és az adatok kiértékelése nagymértékben elősegíthető (pl. eltávozás szabadságra, kiküldetésre, külső munkára, stb). Az átjárókon érzékelt mozgások az adatátviteli vonalakon keresztül egy központi számítógépbe kerülnek. Az itt gyűjtött és tárolt mozgásadatokból a leválogatásra kerülnek a Munkaidő Nyilvántartó program számára lényeges mozgásadatok.